Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


19 січня 2018

Свідоцтво про внесення до реєстру видавців: як отримати швидко, просто, безкоштовно?

Facebook Twitter LiveJournal

З 2017 року видавці газет та журналів повинні мати Свідоцтво про внесення до реєстру видавців. Адже закон визначає, що «здійснення видавничої справи видавцем здійснюється після внесення його до реєстру». Як його отримати та якою є відповідальність за відсутність реєстрації у реєстрі? Ці питання особливо актуальні для редакцій, які проходять процес реформування, адже в процесі реєстрації газети легко заплутатися у документах, адже тільки свідоцтв про державну реєстрацію має бути як мінімум 2. 

Правові аспекти:

Першою наявність Свідоцтва про внесення до реєстру видавців (надалі - Свідоцтво) почала вимагати «Укрпошта», хоча ініціатива нововведень належить Уряду. Так, вимога отримувати Свідоцтво міститься в Законі «Про видавничу справу» та урегульована Порядком ведення Державного реєстру видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції, затвердженим Постановою КМУ від 10 березня 2017 р. № 135.

Відповідно до вказаного Закону, здійснення видавничої справи видавцем здійснюється після внесення його до реєстру. Відповідальність за відсутність свідоцтва законодавством не передбачена, але ті контрагенти, які уважно контролюють дотримання законодавства своїми клієнтами та партнерами – наприклад, органи влади різного рівня – навряд чи погодяться вести справи з видавцем, у якого немає Свідоцтва видавця. Відтак в зоні ризику - договори на висвітлення діяльності та договори на розповсюдження друкованих ЗМІ з ПАТ «Укрпошта».

Отримати свідоцтво нескладно (є вичерпний перелік документів, необхідних для його отримання, та єдиний відповідальний орган), послуга є безкоштовною – отже, якщо ви досі не отримали Свідоцтво, то зробіть це зараз.

Як одержати документ?

Для отримання Свідоцтва про внесення до реєстру видавців необхідно подати заяву до Держкомтелерадіо. Документ підлягає переоформленню у разі зміни найменування або прізвища, імені, по батькові суб’єкта видавничої справи, його місцезнаходження (місця проживання), засновника (співзасновників) та виду (видів) діяльності у видавничій справі. Отже редакції, які одержали свідоцтва, а потім змінили організаційно-правову форму («роздержавилися»), повинні переоформити свої Свідоцтва. Раніше видане Свідоцтво може бути анульоване - однак лише з підстав, передбачених статтею 32 цього Закону. А саме у разі:

- переоформлення свідоцтва,

- винесення судом рішення про анулювання свідоцтва.

Перевірити чи внесена ваша компанія до реєстру видавців можна на веб сайті Держкомтелерадіо.

Зверніть увагу! Зразок заяви слід обрати виходячи з того, хто є видавцем (юридична особа чи ФОП фізична особа підприємець), а не засновником друкованого ЗМІ. Завантажити зразки зав можна з веб сайту Державного комітету телебачення і радіомовлення.

Відповідно до ст.1 Закону «Про видавничу справу»:

3) видавець - суб’єкт господарювання (тобто юридична особа або ФОП), що здійснює видавничу діяльність; 5) видавнича діяльність - 
організаційно-творча, господарсько-виробнича діяльність видавців, спрямована на підготовку і випуск у світ видавничої продукції; 

У більшості випадків видавцем, який має звернутися по одержання свідоцтва, буде юридична особа - редакція газети.

Заява з додатками надсилається або подається до Держкомтелерадіо за адресою: вул. Прорізна, 2, м. Київ, 01001, загальний відділ - кабінет 809 тел. Для довідок 044 279 51 56, 044 278 86 96.

Відповідно до статті 13 Закону «Про видавничу справу» до заяви, що подається юридичною особою, необхідно додавати копії її установчих документів (статут), засвідчені нотаріально.

Труднощі з виконанням цієї вимоги виникають у тих редакцій, які у 2017 році перереєстрували свої статути. Адже з минулого року оригінали статутів після реєстрації не видаються заявникам, а доступні на веб сайті Єдиного державного реєструонлайн за спеціальним кодом (код можна знайти в описі документів, який державний реєстратор видає після реєстрації статуту).

Тому редакція, яка перереєструвала свій статут минулого року, замість подання нотаріально завірених копій може подати просту його копію та засвідчену власною печаткою/підписом копію опису з кодом, за яким можна перевірити статут он-лайн.

Якщо ви втратили опис - для отримання коду, за яким можна переглянути статут, потрібно повторно звернутися до державного реєстратора, який реєстрував статут.

Типові помилки:

Готуючи звернення для отримання Свідоцтва, врахуйте наступне:

1)      Слід розрізняти Свідоцтво про внесення до реєстру видавців та Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого ЗМІ. Це різні - хоча і схожі - документи.

2)      Засновник друкованого ЗМІ та видавець друкованого ЗМІ можуть відрізнятися. Заяву щодо реєстрації в реєстрі видавців має подати саме видавець.

3)      Закон вимагає нотаріально засвідчувати копію статуту. Для тих видань, які перереєстрували його протягом 2017 року, та статути яких доступні онлайн на веб сайті Єдиного державного реєстру, достатньо подання простої копії статуту та засвідченого власною печаткою опису з кодом для перегляду статуту онлайн.

4)      У зразку заяви зазначені види діяльності, щодо яких вона подається:

- видавнича діяльність,

виготовлення видавничої продукції,

- розповсюдження видавничої продукції.

Доповнювати ці види діяльності, змінювати їх, вказувати КВЕД, тощо - не потрібно!

5)      Інформацію про засновників, назву юридичної особи та інші відомості доцільно копіювати до заяви з Єдиного державного реєстру - адже саме ці відомості будуть перевіряти уповноважені особи Держкомтелерадіо.

Підготувати правильний перелік документів, подати їх та забрати свідоцтво - нескладна процедура, але якщо вам потрібна допомога – звертайтеся до офісу УАМБ. Наш представник за вашим дорученням допоможе сформувати правильний пакет документів, подасть його на розгляд та вже за місць поштою надішле вам готовий документ. Зауважте також, що оригінали документів не відправляють поштою, а мають право віддати тільки керівнику редакції чи уповноважений особі. Для отримання консультацій звертайтесь на Гарячу лінію УАМБ за телефоном: 0 (66) 918 93 03, 0 (67) 326 96 30.

Цей матеріал розроблено в рамках проекту "Подальша підтримка реформи державних та муніципальних друкованих засобів масової інформації", що здійснюється за підтримки координатора проектів ОБСЄ. Матеріал створено в рамках дослідження стану реформування спрямоване з’ясувати основні тенденції реформування, виявити фактори, що перешкоджають здійсненню реформи та сприяти стабільному її здійсненню.




Коментарі

Додати коментар