Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


1 листопада 2015

Роз’яснення УАВПП: Огляд законодавства щодо захисту приміщень та майна редакцій?

Facebook Twitter LiveJournal

Наразі чільне місце серед запитів редакцій комунальних газет на гарячу лінію УАВПП займають питання пов’язані із захистом майна і на сам перед приміщень.

На цей момент склалася вкрай не певна ситуація, адже попри те, що Закон про роздержавлення  прийнятий Верховною радою, він все ще не набув сили бо не підписаний Президентом та не був оприлюднений.

Ми змушені констатувати, що період до набуття законом про роздержавлення сили є вкрай ризикованим для ЗМІ. Недобросовісні співзасновники, розуміють факт, що реформування відбудеться і контроль над ЗМІ буде втрачено тому всіляко намагаються отримати зиск з реформи в першу чергу через позбавлення редакцій гарантованого права на майно.

До уваги ЗМІ ми наводимо перелік та основний зміст нормативно-правових актів, що можуть і мають бути використані для захисту інтересів редакції до набуття сили Законом про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ.

1)     ПОСТАНОВА Верховної Ради України «Про запровадження мораторію на виселення редакцій друкованих засобів масової інформації, закладів культури, у тому числі бібліотек, видавництв, книгарень, підприємств з розповсюдження книг та преси»  від 16 січня 2009 року № 901-VI.

Відповідно до Постанови:  Органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування тимчасово, до схвалення відповідного закону рекомендовано:

припинити прийняття рішень та призупинити виконання раніше прийнятих рішень про виселення редакцій друкованих засобів масової інформації, закладів культури, у тому числі бібліотек, видавництв, книгарень, підприємств з розповсюдження книг та преси із займаних ними на законних підставах приміщень державної та комунальної власності, а також про знесення існуючих кіосків з продажу друкованих засобів масової інформації; 

не допускати практики безпідставного розірвання чи припинення договорів оренди з редакціями друкованих засобів масової інформації, закладами культури, у тому числі бібліотеками, видавництвами, книгарнями, підприємствами з розповсюдження книг та преси, а також закріпити за ними переважне право на укладення договору оренди на новий строк.

 

2)     ЗАКОН Про мораторій на відчуження від редакцій державних та комунальних засобів масової інформації приміщень та майна.

Стаття 3 Закону передбачає, що: Тимчасово, до набрання чинності законом про реформування державних та комунальних засобів масової інформації, встановлюється мораторій на передачу зазначених приміщень та майна в оренду чи інше користування фізичним і юридичним особам.

Зміст цієї статті вкрай важливий, адже навіть якщо співзасновники «заберуть» приміщення  редакції «з балансу підприємства», передати його комусь іншому не вдасться. За таких умов редакції для збереження приміщення підчас реформування достатньо буде просто фізично знаходитися у ньому на момент реформування.

3)     ЗАКОН Про посилення захисту майна редакцій засобів масової інформації, видавництв, книгарень, підприємств книго розповсюдження, творчих спілок

від 20 травня 2010 року № 2274-VI 

В цілому дублює та деталізує два попередні акти законодавства. Від 15 січня 2009 року

№ 883-VI 

Для отримання безкоштовних юридичних консультацій з питань реформування державних та комунальних ЗМІ звертайтесь  до Гарячої лінії юридичних консультацій УАВПП.

Консультації надаються з 10:00 до 18:00 з понеділка по п’ятницю за тел. 044 425 57 87 та 050 415 34 24

В інший час звернутися по допомогу можна тут:

1) http://www.uapp.org/consulting_legal.htm

2) Або надсилайте запити безпосередньо на електронну пошту: lawyer@uapp.org

 

Ми у максимально стислий термін повідомимо про строк, необхідний для підготовки відповіді на звернення. Відповіді на найбільш популярні питання будуть викладені у вигляді узагальнених консультацій.

 

Проект «Підвищення професіоналізму та сприяння актуальним реформам у ЗМІ» впроваджується за фінансування Європейського Союзу та Ради Європи в рамках спільної програми "Зміцнення інформаційного суспільства в Україні". Програма має на меті зміцнення захисту прав людини та основоположних свобод шляхом забезпечення більшої свободи, різноманітності та плюралізму в ЗМІ; відкритого, всебічного, сталого та орієнтованого на громадян підходу до Інтернету на засадах прав людини та ефективної системи захисту громадян з огляду на право на приватне життя і право на контроль над власними персональними даними. Детальніша інформація про проект - http://www.coe.int/uk/web/kyiv/41

 

 

УАВПП




Коментарі

Додати коментар