Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


17 вересня 2015

Роз’яснення: Основні ознаки передвиборної агітації

Facebook Twitter LiveJournal

Питання розмежування передвиборної агітації, інформування про вибори та інших інформаційних матеріалів займає ключове місце. Від того, до якого виду інформації буде віднесено конкретний матеріал, залежить, з яких джерел та за якими розцінками його буде оплачено, які правові обмеження буде застосовано при розміщенні конкретної інформації.

Відповідно до ст. 54, ч. 1 Закону 1. Передвиборна агітація ‒ це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосу вати за кандидатів.

 

 

На нашу думку, законодавство не може передбачити вичерпного переліку конкретних ознак і матеріалів передвиборної агітації. Під час кожних наступних виборів замовники агітації знаходять нові способи її реалізації, у тому числі з метою здійснення її в обхід обмежень, передбачених Законом. Тому для відповіді на питання, чи відноситься конкретний матеріал до агітаційних, слід оцінювати його комплексно з урахуванням всіх факторів та впливу, який цей матеріал справить на читача.

Аналіз матеріалів передвиборчої агітації, що надходять на гарячу лінію юридичних консультацій, вказує на ряд критеріїв. які допоможуть ідентифікувати агітацію.

 

Перша ознака - наявність суб’єкта, за якого агітують голосувати, або навпаки.

 

Друга обов’язкова ознака агітації ‒ наявність у статті певної мети, а саме агітації «за» чи «проти» певного кандидата.

 

Така мета, якщо стаття не містить прямих закликів голосувати «за» чи «проти», може бути встановлена на основі змісту статті. Визначаючи, чи є матеріал агітаційним, слід відповісти на питання:

  1. Як вплине інформація викладена в статті на читацьку аудиторію?
  1. Чи  відповідає  матеріал  редакційному  статуту (політиці), тобто чи має видання на меті висвітлювати проблематику, викладену у статті?
  2. Чи складає інформація, викладена у статті, суспільний інтерес?
  3. Чи  є  матеріал  збалансованим?  (мають  бути представлені різні точки зору).

 

Детальніше див. ст. 54 ЗУ Про місцеві вибори.

 

Для отримання безкоштовних юридичних консультацій з питань участі ЗМІ у виборах звертайтесь  до Гарячої лінії юридичних консультацій УАВПП.

 

Консультації надаються з 10:00 до 18:00 з понеділка по п’ятницю за тел. 044 425 57 87 та 050 415 34 24

В інший час звернутися по допомогу можна тут:

1) http://www.uapp.org/consulting_legal.htm

2) Або надсилайте запити безпосередньо на електронну пошту: lawyer@uapp.org

 

Ми у максимально стислий термін повідомимо про строк, необхідний для підготовки відповіді на звернення. Відповіді на найбільш популярні питання будуть викладені у вигляді узагальнених консультацій.

 

Проект «Підвищення професіоналізму та сприяння актуальним реформам у ЗМІ» впроваджується за фінансування Європейського Союзу та Ради Європи в рамках спільної програми "Зміцнення інформаційного суспільства в Україні". Програма має на меті зміцнення захисту прав людини та основоположних свобод шляхом забезпечення більшої свободи, різноманітності та плюралізму в ЗМІ; відкритого, всебічного, сталого та орієнтованого на громадян підходу до Інтернету на засадах прав людини та ефективної системи захисту громадян з огляду на право на приватне життя і право на контроль над власними персональними даними. Детальніша інформація про проект - http://www.coe.int/uk/web/kyiv/41

 

 

УАВПП

 




Коментарі

Додати коментар