Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


4 листопада 2011

Чи вважається корупцією спільна праця родичів в державному/комунальному ЗМІ?

Facebook Twitter LiveJournal

Посадові особи державних органів та органів місцевого самоврядування не можуть мати у безпосередньому підпорядкуванні близьких їм осіб або бути безпосередньо підпорядкованими  у  зв'язку   з   виконанням повноважень близьким їм особам (Ст. 9 ЗУ “Про засади запобігання і протидії корупції”).

Оскільки, посадові особи державних та комунальних ЗМІ можуть одержувати заробітну плату за рахунок державного чи місцевого бюджету, виникає питання чи поширюються вимоги Закону про корупцію на працівників комунальних ЗМІ?

За своїм юридичним статусом комунальні ЗМІ є юридичною особою публічного права, оскільки створюється розпорядчим актом певного державного органу як засновником (співзасновником) на  базі  чи  за  участю  комунальної  власності  та  відповідного фінансування з місцевого бюджету і статутом (програмними цілями, концепцією) якого передбачається,  зокрема,  інформування громадян  про  діяльність цього органу та вищих органів державної влади(ст. 81 ЦКУ ст.1 ЗУ “Про державну підтримку ЗМІ та соціальний захист журналістів”). Заробітна плата посадових осіб районної комунальної газети (редакторів і журналістів) прирівнюється до заробітної плати державного службовця (ЗУ “Про державну підтримку ЗМІ та соціальний захист журналістів” та Постанова КМУ від 15.03.99 N377). Але при цьому фінансування комунальних ЗМІ може здійснюватися як за рахунок державних коштів  (згідно ЗУ “Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації” або  згідно ЗУ “Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів”)  так і за рахунок власних коштів комунальних ЗМІ (в першу чергу, фінансовими засобами, які забезпечують функціонування комунального ЗМІ, є його власні прибутки, які такий ЗМІ отримує від здійснення інформаційної діяльності. Діяльність деяких державних та комунальних ЗМІ, засновниками чи співзасновниками яких виступають органи державної влади, є повністю самоокупною.) В залежності від того яким чином фінансується комунальний ЗМІ, а головне - за рахунок яких саме коштів здійснюється нарахування та виплата заробітної платні редакторам та журналістам районної газети і буде фактично визначатися чи поширюватиметься норма даної статті на працівників комунальних ЗМІ.

Якщо заробітна плата виплачується за рахунок коштів державного бюджету норма корупційного законодавства на спільну працю родичів в державному/комунальному ЗМІ буде поширюватись.




Коментарі

Додати коментар