Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


27 липня 2011

15% реклами ліків на попередження

Facebook Twitter LiveJournal

12 серпня в силу вступає правило, що зобов’язує виробників реклами лікарських засобів, медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації (далі – лікарських засобів…) супроводжувати рекламу попереджувальним написом  про можливість шкоди від самолікування. Тому юридичним відділом УАВПП підготовлено роз’яснення з питань виконання нових вимог Закону.  

Закон України «Про внесення зміни до статті 21 Закону України «Про рекламу» передбачає, що реклама лікарських  засобів, медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації повинна містити текст попередження  такого змісту: "Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я", який займає не менше 15 відсотків площі чи обсягу (тривалості) всієї реклами.  Таким чином 15 відсотків площі реклами  лікарських засобів у друкованих засобах масової інформації  повинно бути відведено під попереджувальний напис. Закон не містить інших вимог, зокрема, щодо розміру шрифту та кольору попередження.

Так само відсутні вимоги до розміру шрифту кольору та розташування іншої обов’язкової інформації у  рекламі лікарських засобів, зокрема, п. 4 ст. 21 ЗУ «Про рекламу» передбачає, що реклама лікарських засобів… повинна містити: об'єктивну інформацію про лікарський засіб; вимогу про необхідність консультації з лікарем перед застосуванням лікарського засобу; рекомендацію щодо обов'язкового ознайомлення з інструкцією до застосування, що додається до лікарських засобів. Жодних вимог стосовно площі такої інформації, шрифту, кольору і т.д. немає.

При розміщенні реклами видавці так само як і рекламодавці, інколи плутають ліки (лікарські засоби) з іншими товарами наприклад харчовими добавками. Тому при визначенні вимог до рекламного макету перш за все слід визначити до якої групи товарів належить об’єкт реклами. Ліки отримують реєстраційне посвідчення МОЗ України, харчові добавки висновок Санітарно-епідеміологічної служби.

Інша ситуація у рекламі тютюнових виробів і алкогольних напоїв. Встановлюється, що кожному попередженню має бути відведено не менше 15 відсотків площі (обсягу) всієї реклами; колір тексту попередження має  бути чорним, а колір фону попередження – білим; текст попередження в зовнішній рекламі та рекламі в друкованих засобах масової інформації має розміщуватися горизонтально, внизу рекламного зображення. З огляду на заборону, реклама алкоголю та тютюну може розміщуватись у спеціалізованих виданнях та Інтернет сайтах.

Оскільки Законодавство не визначає конкретних вимог до зображення тексту попередження, про загрозу самолікування, на нашу думку при його розміщенні доцільно: 

1)      виділяти фон напису  кольором, який є відмінним від основного кольору макету реклами і дозволить чітко відокремити попереджувальний напис від іншої інформації, що міститься у макеті реклами;

2)      використовувати контрастний до фону напису шрифт попередження;

3)      не використовувати у макеті реклами елементи прозорості і не розміщувати попереджувальний напис у «фоні» самої реклами.

4)      використовувати для попереджувального напису рамку контрастного до фону кольору, яка буде відокремлювати 15% площі рекламного макету.

 

УАВПП




Коментарі

Додати коментар