Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


10 грудня 2009

Доступ до інформації підчас виборів

Facebook Twitter LiveJournal

Данний матеріал допоможе журналісту чи іншій зацікавленій особі при отриманні інформації щодо виборчого процесу. У ньому поетапно розкрито послідовність дій необхідних для отримання інформації та шляхи захисту права на інформацію у випадку порушення.

 

Алгоритм
дій журналіста по отриманню інформаціі
(у період виборів)
 
1.      Визначити, яку саме інформацію потрібно одержати.
2.      Визначити, для досягнення яких цілей необхідна саме ця інформація.Чітко сформулювати результат одержання інформації: відповідь на питання, одержання документа, його копії або ін.
3.      Визначити орган (посадову особу) до компетенції якого входить надати необхідну інформацію. Визначити вид документа, який буде відправлений журналістом (інформаційний запит, запит про надання письмової інформації, заява й ін.).
4.      Коротко викласти факти й події, які стали причиною появи необхідності в одержанні інформації.
5.      Обов'язково ув’язати необхідність одержання запитуваної інформації із суспільним інтересом і підготовкою журналістом матеріалів по виборам.
6.      Визначити й вказати у своєму зверненні основні правові норми Конституції й законів України, що визначають право журналіста на інформацію й обов’язок державного органа (посадової особи) надати інформацію за вимогою журналіста.
7.      Визначити список документів, які необхідні журналістові і які він має намір одержати в результаті свого звернення.
8.      Визначити, які документи необхідні для ознайомлення в оригіналі, а які можна одержати в копіях.
9.      Якщо необхідно одержати інформацію з трьох і більше документів, то доцільно готовити кілька інформаційних запитів (Правило 3-х запитань).
10.Визначити, які питання необхідно поставити перед компетентним органом (посадовою особою), щоб одержати максимально точну й повну інформацію.
11.Чітко й коротко формулювати кожне питання, максимально спростивши його зміст, виключивши придаткові речення й зайві слова.
12.Виділити основні питання, але не більше трьох. Інші питання (якщо вони є) оформити окремими запитами про надання письмової інформації.
13.Оформити інформаційний запит або запит про надання письмової інформації в письмовому виді: на офіційному бланку редакції (телерадіокомпанії) або окремому аркуші паперу з дотриманням основних правил оформлення письмових документів.
14.Віддрукувати документ в 2-х екземплярах, підписати їх із вказівкою дати й направити адресатові з дотриманням загальних правил відправлення поштової кореспонденції (замовленим або цінним листом з повідомлення про вручення поштового відправлення).
15.Другий раз (при необхідності) направити запит у випадку відсутності відповіді на звернення у встановлені законом термін.
16. Оскаржити у встановленому законом порядку неправомірні дії (бездіяльність) суб'єкта інформаційних відносин (суб'єкта виборчого процесу) шляхом звернення зі скаргою прокурору або зі адміністративним позовом до суду.
 

Інформація УАВПП.




Коментарі

Додати коментар