Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


9 липня 2020

Можливості для фінансування від Балтійського Центру Медіа Досконалості

Facebook Twitter LiveJournal

Шановні читачі!

Перед Вами – електронний бюлетень, який  Балтійський Центр Медіа Досконалості (BCME) готує на допомогу незалежним медіа в країнах Східного Партнерства. У ньому ми збираємо для вас грантові оголошення й інші новини щодо можливостей фінансування, доступні для медіа Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Молдови, Грузії та України.

Ми хочемо, щоб цей бюлетень полегшив вам доступ до донорського фінансування, спростив пошук інформації і зробив ваш фандрайзинг більш ефективним. В розділі «Новини фінансування» ви знайдете останні грантові оголошення.

ВСМЕ щиро сподівається, що ця публікація зробить свій внесок в діалог між донорами і незалежними ЗМІ Східного Партнерства та сприятиме більшій різноманітності в медіа ландшафті регіону.

Якщо у вас є побажання, рекомендації чи ви готові поділитися враженнями про цей бюлетень, пишіть нам за адресоюinfo@baltic.media

Ми будемо старатися для вас!

З повагою,

Укладачі бюлетеня Funds4Media

 

  1. European Cross-Border Grant: Гранти на журналістські розслідування

Географія - країни, які є частиною Советa Європи

Journalismfund.eu пропонує гранти групам журналістів з декількох країн, що входять до Ради Європи. Професійні журналісти, які розробляють ідеї транскордонних журналістських розслідувань на теми, пов'язані з Європою, можуть подати заявки. Учасники повинні спільно працювати над загальним розслідувальним проєктом, що має відношення до важливих для всієї Європи або транскордонних тем. Всього організація вручить гранти на суму 175 000 євро. Гроші призначені на оплату таких витрат, як поїздки, переклади, доступ до платних баз даних або оплату розслідувальної роботи журналіста.

Деталі: https://bit.ly/2AyHuv5

Дедлайн: 15 липня 2020 року.

 

  1. Програма для журналістів з висвітлення наслідків пандемії

Географія - країни Балтії, Східної Європи, Центральної Азії, Кавказу, Росія і Украінa

Журналісти і фрілансери з досвідом роботи понад три роки з країн Балтії, Східної Європи, Центральної Азії, Кавказу, Росії та України можуть подати заявки на участь у цій програмі. проєкт Thomson Reuters Foundation "Перспективи" організовує онлайн-програму "Освітлення наслідків COVID-19 - російськомовний ресурсний центр".

Онлайн-програма триватиме дев'ять тижнів - з 28 липня по 29 вересня. Серед тем: робота з великими даними, створення матеріалів на їх основі і способи їх візуалізації; технології виявлення фейкових новин; пошук достовірної інформації і ефективна робота з джерелами.

Учасники отримають доступ до відеобріфінгів з експертами та офіційними особами міжнародних організацій для отримання ексклюзивної інформації та нових ідей про медичні, психологічні, соціальні, економічні, фінансові і ділові аспекти наслідки кризи. Їм буде надана консультативна підтримка. Крім того, вони будуть спільно працювати над створенням групових транскордонних матеріалів. Участь в програмі безкоштовна

Деталі: https://tmsnrt.rs/38CROig

Дедлайн – 15 липня 2020 року.

 

  1. Відкрито прийом заявок на ADAMI Media Prize 2020

Географія - Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Грузія, Молдова та Україна

Конкурс ADAMI Media Prize за культурне розмаїття в Східній Європі, який проводиться за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини, приймає художні та документальні фільми, інформаційні, розважальні та новинні програми, онлайн-відео і веб-сторінки на тему культурного різноманіття та міжкультурного діалогу в Східній Європі. Хто може брати участь: журналісти онлайн-медіа та ТВ, оператори, продюсери, режисери.

На конкурс можна заявляти роботи, прем'єра яких відбулася або відбудеться в період з 1 жовтня 2018 з 15 липня 2020 року. На переможців чекають грошові призи, гранти на стажування та інші професійні можливості.

6 призових категорій:

• Розважальний контент (ігрові фільми і програми).

• Інформація (науково-популярні фільми і програми).

• Новини і короткі науково-популярні фільми.

• «Молодий ADAMI».

•Веб сторінка.

• Веб-відео

Деталі: https://bit.ly/2z1x2eG

Дедлайн: 15 липня 2020 року.

 

  1. Міжнародний онлайн-проект Сivil Match приймає заявки

Географія - Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Франція, Грузія, Німеччині, Молдова, Польща, Росія, Україна.

Civil Match https://civil-match.online/ – онлайн-нетворкінг для агентів суспільних змін з 10 країн. Це можливість знайти надійних партнерів, створити спільні проекти і підготуватися до подачі на фінансування від Федерального міністерства закордонних справ Німеччини. Подати заявку можуть організації громадянського суспільства (ЗМІ, НКО, фонди, молодіжні асоціації).

Етапи:

  • 24-26 липня для відібраних організацій пройде онлайн-конференція / виставка https://www.facebook.com/events/721643115252578/?active_tab=about
  • 21-24 вересня відбудеться Civil Match Forum, на якому учасники зустрінуться з донорами, а також представлять свої міждержавні проекти з розвитку ЗМІ, культури і молоді, освіти і вирішення конфліктів.

Суми грантів будуть озвучені на липневій зустрічі. 

Деталі https://bit.ly/2VPq0SG

Дедлайн: 22 липня 2020 року.

 

  1. Конкурс матеріалів про вплив пандемії на країни, що розвиваються від One World Media

Географія - країни Африки, Азії, країни Карибського басейну, Латинської Америки, Близького Сходу, Росія і пострадянські країни.

One World Media за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку (European Bank for Reconstruction and Development https://www.ebrd.com/home) проводить конкурс Coronavirus Reporting Award 2020.

У цьому конкурсі можуть брати участь журналісти і кінодокументалісти, чиї роботи присвячені впливу COVID-19 на життя в країнах, що розвиваються. Приймаються роботи, випущені в ефір або опубліковані в будь-якій країні світу, але доступні для англомовної аудиторії, а також фільми, які демонструвалися на міжнародних кінофестивалях. Переможці будуть оголошені в жовтні.

Деталі: https://bit.ly/2CaN7Qk

Дедлайн: 30 липня 2020 року.

 

  1. Фотоконкурс IPA приймає заявки

Географія - весь світ

The International Photography Awards (IPA) приймає заявки на щорічний конкурс в тринадцяти категоріях для професійних і в тринадцяти - для непрофесійних фотографів з головним призом в 10 000 доларів США.

Переможці в кожній категорії будуть змагатися за головний приз - звання "Міжнародний фотограф року" і грошовий приз. Інші призи включають премію "Відкриття року" - грошовий приз у розмірі 5 000 доларів США. Переможці в кожній категорії також отримають призи: в категоріях для професіоналів - по 1 000 доларів, в категоріях для непрофесіоналів - по 500 доларів.

Розмір реєстраційного внеску коливається від 15 до 60 доларів США, фотографам з деяких країн може бути надана знижка.

Деталі: https://bit.ly/36ZMg0a

Дедлайн: 31 липня 2020 року.

 

  1. Безкоштовні вебінари для редакторів та коректорів від American Copy Editors Society

Географи - весь світ

Американське товариство редакторів-коректорів (American Copy Editors Society) оголосило, що всі його вебінари будуть безкоштовно доступні для всіх бажаючих до 31 липня.

Минулі вебінари https://aceseditors.org/training/webinars-1 включають «Вивчення світу технічного редагування», «Заголовки, які працюють: як привернути увагу читачів на будь-якій платформі», «Виступ на конференціях» і «Що нового в питаннях редакційних стилістичних стандартів ».

Деталі: https://bit.ly/38wP1Hg

Доступно безкоштовно до 31 липня 2020 року.

 

  1. Стипендіальна програма по бізнес-журналістиці Нью-Йоркського університету

Географія - весь світ

Центр ділової журналістики McGraw і Школа журналістики CUNY Нью-Йоркського університету http://www.journalism.cuny.edu/ пропонують стипендії для журналістів, що спеціалізуються на висвітленні тем бізнесу і глобальної економіки. Стипендіальна програма забезпечує редакційну та фінансову підтримку журналістам, які потребують додаткового часу та ресурсах для роботи над трудомісткими проектами.

На цю стипендію можуть претендувати журналісти, які мають як мінімум п'ять років досвіду роботи.

Програма приймає заявки від авторів серйозних текстових, аудіо- та відеоматеріалів. Стипендія розрахована на термін від одного до трьох місяців і становить 5 000 доларів США на місяць.

Заявки на участь в програмі приймаються як від журналістів-фрілансерів, так і від штатних редакторів і журналістів. На цю стипендію можуть претендувати журналісти всього світу, якщо їх робота виконана англійською мовою і орієнтована на американські ЗМІ і аудиторію.

Деталі: https://bit.ly/38sQONB

Дедлайн: 31 липня 2020 року.

 

  1. Конкурс на фінансування документальних аудіопрограмм

Географія - весь світ

Творці аудіоконтенту, які є початківцями у цій галузі,  запрошуються подавати заявки на цей конкурс.

Whickers приймає заявки на конкурс для авторів оригінального документального аудіоконтенту (Radio & Audio Funding Award (RAFA)). Переможець отримає допомогу досвідчених наставників і 6 000 євро на створення аудіопрограми. Ще чотири переможці отримають по 1 000 євро кожен.

Аудіожурналісти усього світу можуть взяти участь, але роботи повинні бути англійською мовою.

Деталі: https://bit.ly/2YZFoOe

Дедлайн: 31 липня 2020 року.

 

  1. Премія Free Press Awards 2020

Географія – весь світ

Організація Free Press Unlimited (Нідерланди) приймає заявки на отримання премії Free Press Awards 2020.

Ця нагорода - для журналістів, які відстоюють свободу слова і ризикують заради своєї роботи.

У конкурсі - дві номінації:

• «Відкриття року» (приз - стипендія);

• «Самий завзятий журналіст року» (приз - 15 000 євро).

Переможців запросять на церемонію нагородження в Нідерланди. Важливо: ви не можете подати свою кандидатуру на здобуття цієї премії, але можете номінувати колег.

Деталі: https://bit.ly/3e5dKnb

Дедлайн: 1 серпня 2020 року.

 

  1. Міжнародний конкурс Fetisov Journalism Awards приймає заявки

Географія - весь світ

Російський філантроп Гліб Фетисов https://fjawards.com/founder організовує конкурс для журналістів. Мета конкурсу - визнання героїзму журналістів та їхнього внеску в просування загальнолюдських цінностей. Подати заявки можуть професійні журналісти, що представляють засоби масової інформації, професійні журналістські організації (союзи, асоціації, товариства), а також журналісти-фрілансери.

У конкурсі чотири категорії: внесок у справу миру, внесок в боротьбу за громадянські права, журналістські розслідування та екологічна журналістика. Приймаються роботи, опубліковані в друкованих ЗМІ (газети, журнали) або викладені на вебсайтах і онлайн-виданнях з 1 червня 2019 року по 31 травня 2020 року. Матеріали на всіх мовах, крім англійської, повинні супроводжуватися перекладом на цю мову. За перше, друге і третє місця в кожній категорії передбачені нагороди розміром в 100 000 швейцарських франків (~ 105 000 доларів США), 20 000 швейцарських франків (~ 21 000 доларів США) і 10 000 швейцарських франків (~ 10 500 доларів США) відповідно.

Деталі: https://bit.ly/3iyjjOi

 

Дедлайн: 1 серпня 2020 року.

 

 

  1. Премія ім. Рорі Пека для відеожурналістів

Географія - весь світ

Організована Rory Peck Trust https://rorypecktrust.org/ премія ім. Рорі Пека вручається позаштатним відеожурналістам. Фонд ім. Рорі Пека був заснований в 1995 році, через два роки після того, як відеожурналіст Рорі Пек був убитий в Москві під час зйомок.

Відеожурналісти-фрілансери, які висвітлюють міжнародні новини та поточні події, можуть подати заявки на отримання цієї премії.

Премія присуджується в чотирьох категоріях: новини, сюжети, Sony Professional Impact Award for Current Affairs і Martin Adler Prize для локальних журналістів-фрілансерів і творців фільмів.

У всіх категоріях в першу чергу враховується якість операторської роботи, але також оцінюються репортерська робота, ініціатива і амбітність проекту.

На конкурс приймаються роботи, які вийшли в ефір (на телебаченні, в інформаційних агентствах і визнаних онлайн-виданнях) в період з 1 липня 2019 по 31 липня 2020 року. Роботи на інших мовах повинні супроводжуватися докладним описом і субтитрами англійською мовою.

Деталі: https://bit.ly/2D5Scdc

Дедлайн: 3 серпня 2020 року.

 

  1. Стипендія імені Вацлава Гавела

 

Географія - Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Молдова, Україна, Росія

 

Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода (RFE/RL) http://www.rferl.org/ приймає заявки на отримання стипендії ім. Вацлава Гавела на 2020-2021 рік. Мета проекту - підтримати починаючих журналістів з країн з обмеженою свободою і незалежністю ЗМІ в їх професійній діяльності в підтримку плюралізму думок. Журналісти, які добре володіють англійською мовою можуть подати заявки на отримання цієї стипендії. Програма буде проходити з 4 січня по 30 липня 2021 року. Які пройшли відбір стипендіати проведуть шість місяців, стажуючись в редакції головного офісу RFE / RL в Празі, працюючи спільно з досвідченими професіоналами RFE / RL. Перші два тижні і останній місяць стажування вони проведуть в місцевих бюро організації. Програма також включає семінари, дискусії з політичними діячами, громадськими активістами та аналітиками, відвідування місцевих ЗМІ і новинних агентств в Празі. Учасники отримають можливості професійного зростання, працюючи як в Чехії, так і в інших країнах. Обраним учасникам надається стипендія, оплата проживання, страховки і транспортних витрат на поїздку до Праги і назад. 

Деталі: https://bit.ly/3f6yCMi

Дедлайн: 11 серпня 2020 року.

 

 

  1. Стипендія Альфреда Френдлі

Географія - країни, що розвиваються

Стипендія Альфреда Френдлі (Alfred Friendly Press Fellowships http://presspartners.org/) надає журналістам можливість працювати в американських виданнях і знайомитися з їх досвідом. Учасники надалі передають отриманий досвід в редакції у себе вдома, що має сприяти зміцненню зв'язків між журналістами США та інших країн.

Журналісти друкованих, радіо- і онлайн-медіа у віці від 25 до 35 років з країн, що розвиваються можуть подати заявки в цю щорічну програму. Кандидати повинні мати принаймні три року професійного досвіду, працювати в даний час журналістами в режимі повної зайнятості і добре володіти розмовною та письмовою англійською мовою.

Програма буде проходити з середини березня до початку вересня 2021 року. Вона почнеться з двотижневої орієнтаційної сесії в Школі журналістики Міссурі, а потім учасники вирушать на стажування в провідні редакції США.

В стипендію входить оплата проїзду, медичної страховки і витрат на проживання.

Деталі: https://bit.ly/2VRhoe5

Дедлайн: 31 серпня 2020 року.

 

  1. Премії CEI SEEMO за видатні заслуги в журналістських розслідуваннях

Географія - Білорусь, Молдовa, Українa, Албанія, Боснія і Герцеговінa, Болгарія, Хорватія, Чеська Республіка, Угорщина, Італія, Севернaя Македонія, Чорногорія, Польшa, Румунія, Сербія, Словаччина і Словенія

Центрально-Європейська Ініціатива (ЦЕІ) – регіональний форум для співпраці і консультацій, що просуває співпрацю на політичному, економічному і культурному рівнях в Центральній і Східній Європі.

ЦЄІ вручає премію за видатні заслуги в області розслідувальної журналістики, яка присуджується журналістам, що вносять вклад в журналістські розслідування, незважаючи на складні умови, в яких доводиться працювати. В цьому році пріоритет буде віддаватися розслідуванням, присвяченим темам пандемії коронавірусу, особливо тому, яку важливу роль в цих умовах грає точне висвітлення подій і інформація, яка заслуговує на довіру.

Нагорода вручається в двох категоріях: для професійних журналістів і для молодих журналістів (які народилися після 1 січня 1990 року). Приз в першій категорії - 4 000 євро, в другій - 1 000 євро. Нагорода буде вручена на Форумі медіаорганізацій Південно-Східної Європи, який пройде восени.

Деталі: https://bit.ly/3gvCWEU

Дедлайн: 1 вересня 2020 року.

 

  1. Нью-Йоркська публічна бібліотека пропонує стипендії Центру Куллман

Географія - весь світ

Журналісти, письменники і всі, хто працює над проектами, пов'язаними зі створенням книг, можуть подати заявки в стипендіальну програму в Нью-Йорку.

Центр Куллман при Нью-Йоркській публічній бібліотеці обере 15 стипендіатів для участі в розрахованій на дев'ять місяців програмі (з вересня 2021 по травень 2022).

Стипендіати працюватимуть над своїми проектами, будуть брати участь в організованому Центром обміні ідеями та в громадських форумах в бібліотеці.

Кожен стипендіат отримає до 75 000 доларів США, офісне приміщення, комп'ютер і повний доступ до ресурсів бібліотеки.

Деталі: https://on.nypl.org/31NzuS3

Дедлайн: 25 вересня 2020 року.

 

  1. Щорічний конкурс журналістських робіт «Суд людською мовою»

Географія - Україна

Громадська організація «Вектор прав людини» пропонує конкурс для журналістів

Цілі та пріоритети конкурсу:

- підвищити обізнаність і інформованість населення України про судоустрій, впровадженні судової реформи, суспільно важливі судові справи;

- збільшити рівень зацікавленості та довіри населення до судової влади;

- сприяти утвердженню принципів верховенства права, прав людини і демократії, громадського контролю та відповідальності;

- сприяти розвитку судової журналістики в Україні.

Деталі: https://bit.ly/3grVpSX

Дедлайн: 30 вересня 2020 року.

 

  1. Oxygen Project приймає пітчі з екологічної журналістики

Географія - весь світ

Oxygen Project https://www.theoxygenproject.com/ приймає заявки на роботу над матеріалами про глибоководний видобуток корисних копалин - нову проблему, пов'язану з екологією океанів. Екологічні журналісти можуть подати пітч і отримати оплачувану можливість опублікувати матеріали. Можливі ідеї пітчів включають новинні матеріали, докладні аналітичні статті, розслідування і т. Д. Розмір готових матеріалів - від 800 до 2 000 слів, вони повинні включати як мінімум дві або три цитати з оригінальних інтерв'ю. Заявки приймаються англійською та іспанською мовами. Пітчі будуть прийматися на постійній основі до 1 грудня або до тих пір, поки проект не вичерпає свій бюджет.

Деталі: https://bit.ly/306CWq1

 

  1. Стипендіальна програма в Німеччині від Німецької служби академічних обмінів

Географія - країни, що розвиваються

Німецька служба академічних обмінів https://www.daad.de/deutschland/en/ (German Academic Exchange Service (DAAD)) надає підтримку в навчанні майбутніх студентів аспірантури і молодим фахівцям в різних областях, включаючи вивчення медіа.

У стипендіальну програму в Німеччині можуть подати заявки молоді фахівці з країн, що розвиваються.

Навчальні заклади (https://bit.ly/2z5D3XS), що пропонують програми, пов'язані з вивченням медіа, включають Лейпцизький університет, Університет Баухауза в Ваймарі і Кельнський університет прикладних наук.

Приймаються заявки від фахівців, які закінчили вищі навчальні заклади в останні шість років і мають як мінімум два року досвіду роботи у відповідній професії.

Деталі: https://bit.ly/3cw2Zts                

Дедлайн: залежить від навчального закладу

 

  1. Безкоштовні онлайн-курси від DataJournalism.com 

Географія - весь світ

European Journalism Center створив проект DataJournalism.com – хаб для журналістів, що надає можливість придбати і вдосконалити навички в галузі журналістики даних, обговорити нові підходи зі своїми колегами. Крім Керівництва з журналістики даних, розділу статей і форумів, DataJournalism.com містить відеокурси преміум-класу: від базових вступних курсів до просунутих майстер-класів від провідних експертів в сфері журналістики даних. Нові курси включають «Основи пошуку інформації для журналістів», «Боротьба з мовою ворожнечі», «Python для журналістів», «Як заробити популярність, використовуючи аналітику соціальних медіа» і ін. Всі бажаючі можуть отримати доступ до онлайн-курсів. Курси можна пройти в будь-який час і в зручному для вас ритмі. Реєстрація не потрібна.

Деталі: https://bit.ly/3gAUK1H

 

  1. Лінія співпраці COVID-19

Географія - весь світ

Hostwriter, в партнерстві з Європейським центром журналістики у відповідь на пандемію COVID-19 оголошує про запуск нового інструменту - COVID-19 Collaboration Wire (Лінія співпраці COVID-19). Зараз, коли державні кордони закриті, дослідні поїздки скасовані, журналістські проекти відкладені, багато редакцій позбавлені можливості відправляти своїх кореспондентів за кордон. У той же час місцеві журналісти страждають через введених обмежень і скорочення своїх доходів. Мета Лінії співпраці COVID-19 - з'єднати редакторів і журналістів по всьому для проведення розслідувань, перевірки фактів і підготовки новин з різних регіонів. 

Деталі: https://bit.ly/3cvOt4L

 

 

  1.  Фінансова підтримка від IWMF (Міжнародний фонд жінок, які працюють в ЗМІ)

Географія – весь світ

Міжнародний фонд жінок, які працюють в ЗМІ приймає заявки на фінансову підтримку в рамках проекту «Фонд допомоги журналісткам» (Journalism Relief Fund).

Заявки на фінансову підтримку можуть подати журналістки, які зіткнулися з фінансовими труднощами. Фонд підтримує тих жінок, які втратили роботу, нещодавно були звільнені або потребують термінової допомоги, включаючи допомогу з оплати житла для тих, хто може його втратити. Можуть бути надані кошти для оплати харчування, невідкладної медичної та психіатричної допомоги, допомоги з догляду за дитиною і юридичної підтримки.

Приймаються заявки від журналісток, у яких в даний момент немає інших джерел доходу, які працювали на повну ставку як мінімум шість останніх місяців і на життя яких безпосередньо вплинула глобальна криза в галузі охорони здоров'я. Вибрані журналістки отримають невеликі гранти розміром до 2 000 доларів США.

Заявки приймаються на постійній основі.

Деталі: https://bit.ly/3aPuga1

 

  1. Все в одному місці: група для журналістів, які висвітлюють COVID-19 

Група COVID-19 і ЗМІ Балтії - простір в Facebook для журналістів Латвії, Литви і Естонії - може бути корисна для журналістів в інших країнах, які зараз створюють матеріали про пандемію COVID-19. Тут ви знайдете поради міжнародних експертів, корисні посилання, інформацію про гранти та вебінари, а також багато іншого. Інформацію відбирає Балтійський центр медіа досконалості

Деталі: https://bit.ly/3aTo2pP

 

 

journalismfund.eu

trust.org

adamimediaprize.eu

civil-match.online

prostir.ua

oneworldmedia.org.uk

photoawards.com

aceseditors.org

mcgrawcenter.org

whickerawards.com

freepressunlimited.org

fjawards.com

rorypecktrust.org

pressroom.rferl.org

presspartners.org

cei.int

nypl.org

mailchi.mp

daad.de

datajournalism.com

editors.hostwriter.org

iwmf.submittable.com

Переклад матеріалів українською мовою здійснено Костак Ольгою, Українська Асоціація Медіа Бізнесу. ВСМЕ не несе відповідальності за коректність перекладу. Інформація про донорів та грантові програми не є вичерпною; укладачі залишають за собою право вибирати найбільш значущі аспекти для публікації в бюлетені. Готуючи проектні заявки, під час комунікації з донорами та в інших випадках використання матеріалів бюлетеня ВСМЕ рекомендує  користуватися і керуватися зазначеними первинними джерелам




Коментарі

Додати коментар