Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


17 травня 2011

ОБСЄ та Комісія з журналістської етики оголошують конкурс для журналістів / журналісток

Facebook Twitter LiveJournal

Координатор проектів ОБСЄ в Україні та Комісія з журналістської етики оголошують конкурс на кращий журналістський матеріал, що висвітлює питання журналістської відповідальності, професійної етики та саморегуляції.

Метою конкурсу є посилити дискусію в журналістському середовищі України щодо дотримання норм професійної етики, відповідальності українських журналістів, та ролі саморегулювання.

Умови конкурсу:

До участі в конкурсі запрошуються автори / авторки журналістських матеріалів, виконаних у жанрах аналітичному/публіцистичному/новинному/ розслідування. Матеріали мають висвітлювати такі тематичні напрями:

- перспективи підвищення довіри аудиторії до ЗМІ через вдосконалення практики застосування професійних стандартів журналіста;

- етичні норми роботи українського журналіста - проблематика застосування;

засоби захисту журналістом свого права дотримуватися професійних стандартів у трикутнику взаємин ЗМІ - влада - бізнес;

- типові помилки працівника ЗМІ, які можуть призвести до порушення професійної етики;

- застосування методів самоорганізації та саморегулювання в боротьбі за кращу якість української журналістики.

Матеріал, що подається на конкурс повинен:

- відповідати стандартам Етичного кодексу українського журналіста (http://nsju.org/tabmenu/kodeks_etiki);

- бути розрахованим на сприйняття та розуміння широкої аудиторії;

- бути опублікованим у ЗМІ (періодичні видання, радіо/телебачення, новинні та аналітичні Інтернет-портали) не раніше січня 2011 або підкріплюватися листом від головного редактора ЗМІ із зобов'язанням опублікувати матеріал до кінця 2011 року.

Важливо: Інформаційний партнер конкурсу ГО "Телекритика" готова надати авторам якісних та відповідних тематиці матеріалів можливість опублікувати їх на своєму підсайті MediaSapiens. Звернення про опублікування матеріалу можна надсилати на адресу mediaosvita(at)gmail.com, у темі листа потрібно вказати "конкурс ОБСЄ".

Обов'язкова умова: автор / авторка надає право подальшої публікації матеріалу, що подається на конкурс, у ЗМІ, які залучатимуться до співпраці з КП ОБСЄ в рамках виконання проекту, зокрема "Журналіст України", Телекритика, портал Інституту Масової Інформації. Матеріали можуть публікуватися в інших ЗМІ зі збереженням імені та прізвища автора або його псевдоніма, а також зі згадуванням назви ЗМІ, в якому цей матеріал було вперше опубліковано або планується до публікації.

Автор / авторка матеріалу несе повну відповідальність за узгодження передачі права такої публікації зі своїм керівництвом та редакцією.

Так само, авторка / автор повністю несе відповідальність за достовірність фактів, викладених в конкурсному матеріалі.

Заявки на участь у конкурсі приймаються з 17 травня по 15 листопада 2011 року. Оголошення переможців відбудеться до 10 грудня 2011 року, вручення премій відбудеться в Києві до 15 грудня.

Винагорода: автори / авторки трьох найкращих матеріалів отримають сертифікати переможця / переможниці від Координатора проектів ОБСЄ в Україні та грошову винагороду:

- Перше місце - 700 євро;

- Друге місце - 500 євро;

- Третє місце - 300 євро.

Критерії оцінки

Переможців / переможниць конкурсу визначатиме компетентне журі, до якого входитимуть представники Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Комісії з журналістської етики, експерти / експертки з провідних українських видань.

Конкурсні роботи оцінюватимуть за такими критеріями:

а) відповідність вказаним тематичним напрямам;

б) актуальність та гострота матеріалу;

в) наявність в матеріалі прикладів з власного досвіду або життя героя публікації;

г) стилістично художня якість, використання засобів журналістської майстерності

Умови подання матеріалів

Для участі в конкурсі необхідно надіcлати такі документи:

- заповнену анкету, що додається до цього оголошення;

- текст журналістського матеріалу (розшифрованого сюжету, передачі);

- примірник друкованого видання зі статтею, аудіо- чи відеоплівки або компакт-диску з матеріалом;

або

- листа -зобов'язання від редактора щодо подальшого опублікування матеріалу.

Вищезгадані документи необхідно надсилати одним із двох способів:

а) рекомендованим листом/бандероллю за адресою Координатору проектів ОБСЄ в Україні, Київ, 01034, вул.. Стрілецька 16, до уваги: Мар'яна Матковська, Андрій Дзюбенко - оригінали документів;

б) електронною поштою на адресу maryana.matkovska(at)osce.org або andrii.dziubenko(at)osce.org - сканована версія статті в друкованому виданні (сканується вся стаття цілком, а також перша сторінка видання), медіа-файл (з логотипом ЗМІ - якщо йдеться про відео, з джинглом/позивними передачі та радіостанції - якщо йдеться про аудіоматеріали), або текст разом з лінком-посиланням на матеріал, розміщений на Інтернет-порталі.

Для електронного подання документів анкету слід роздрукувати, заповнити, підписати і надіслати відскановану версію.

Увага! Поштовий сервер Координатора проектів ОБСЄ автоматично не пропускає додатків обсягом більше 5 мегабайт. Якщо Ваш пакет документів перевищує цей ліміт, будь-ласка подбайте про те, аби розділити його на менші частини, або надішліть попереднього листа за вказаною адресою.

Якщо у Вас з'явилися запитання щодо анкети чи умов проведення конкурсу, прохання звертатися до: Мар'яни Матковської, співробітниці проектів із питань ЗМІ Координатора проектів ОБСЄ в Україні або Андрія Дзюбенка, співробітника проектів з питань ЗМІ Координатора проектів ОБСЄ в Україні за тел.: +38 044 492 03 82 або електронною поштою maryana.matkovska@osce.org, andrii.dziubenko@osce.org.

Конкурс проводиться в рамках спільного проекту ОБСЄ та Комісії з журналістської етики "Сприяння підвищенню стандартів професійної етики і зміцненню саморегуляції в журналістській спільноті України".

* Для переможців / переможниць із регіонів можлива оплата витрат на подорож на церемонію нагородження - умови відшкодування транспортних витрат будуть повідомлені безпосередньо переможцям / переможницям.




Коментарі

Додати коментар