Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


16 грудня 2009

В чому секрет успішної "партизанської" маркетингової он-лайн кампанії

Facebook Twitter LiveJournal

То як досягти великого трафіку на Вашому сайті новин та інформації без створення великого штату рекламістів та виділення бюджету на рекламу?

 

Безумовно, вам потрібна «партизанська» маркетингова кампанія, така, що спонукає людей розповсюджувати інформацію про ваш сайт з вуст у вуста, що робить її вірусною сенсацією. Але як мотивувати людей робити таку рекламну роботу за вас?

Одну хвилину уваги, і я поділюся з вами секретом «партизанської» маркетингової кампанії. Але спочатку, я хочу запевнити вас, що журналісти можуть заробляти гроші он-лайн за рахунок підтримки власних web-сайтів. Репортери, такі як Рафат Алі (Rafat Ali) та Джош Маршал (Josh Marshall), отримали багато відзнак за свої успіхи, проте я також знаходив багато інших видавців у таких форумах як WebmasterWorld, які отримують можливість заробити не на таке розкішне, але все ж таки на комфортабельне життя за рахунок власних web-сайтів.

 

Журналісти, що розглядають Інтернет як одну з можливостей розширення рамок кар’єри за межі інформаційного відділу газети, не зможуть впоратися, якщо користуватимуться лише репортерськими вміннями. Якість контенту, на жаль, не визначає того, хто отримає відповідний прибуток від он-лайн продукції, а кількість трафіку – визначає. І вам потрібно багато трафіку, щоб web-сайт був комерційно вигідним.

 

Як багато? Це залежить від тем, які висвітлюються на web-сайті. Висвітлюйте сенсацію, що приваблює рекламодавців з великими грошима, і тоді вам потрібно буде відносно менше читачів – можливо навіть кілька сотень на день. Висвітлюйте тему, що подобається підприємствам, які продають дводоларові мелодії для дзвінка мобільного телефону, і вам потрібно буде набагато більше відвідувачів – скоріше за усе, сотні тисяч.

 

Як вказував у вчорашньому пості «Женева Оверхолсер» (Geneva Overholser), більшість журналістів не звикли хвилюватися про завоювання читацької аудиторії. Вони працюють на газету, журнал або станцію, що окремо наймає рекламістів і може мати відділ, який відповідає за тираж. Ті, хто по той бік стіни, керують цими співробітниками. Проте, коли ви випускаєте продукцію самі (або коли маркетологи, що просувають ваш сайт, тимчасово не працюють) вам потрібно брати на себе ініціативу і створювати читацьку аудиторію.

 

А це погана новина: жоден з вас не збирається займатися просуванням web-сайту безоплатно. Якщо ви очікуєте, що люди передаватимуть інформацію про ваш сайт один одному тому, що ваш сайт, на вашу думку, містить «найдивовижніший web-контент, який колись існував», ви невдовзі приєднаєтеся до натовпу роздратованих невдах он-лайн-журналістів, що ходять по вулицях, розмахуючи чеками на рекламу на їхніх сайтах за 8,37 дол. на місяць за розміщення, жаліючись, що «ніхто не може заробити гроші он-лайн».

 

А ось і секрет «партизанської» маркетингової кампанії в Інтернеті: Ви маєте щось давати людям в обмін на їхні зусилля із просування вашого сайту.

 

На щастя вашої чекової книжки, це – не гроші. Але це має бути щось реальне.

 

Пол Бредшоу (Paul Bradshaw) цього тижня вказав на відмінний аналіз соціального букмекерського web-сайту Digg, де зазначається, що успішні учасники сайту створюють трафік до їхніх web-сайтів шляхом залучення друзів до сайту, публікації їхніх репортажів та отримання у відповідь інших репортажів.

 

Та сама концепція застосовується у мережі Twitter та інших подібних мережах. Безумовно, ви можете вивісити посилання на ваш сайт та оновлення (як зробив OJR), проте якщо ви дійсно хочете створити трафік через ці спільноти, вам потрібно брати участь в обох напрямках, шляхом залишення повідомлень і стеження за тими, хто стежить за вами. (Я визнаю, що OJR через рахунок в мережі Twitter зробив роботу погано).

 

Візьміть ваші улюблені web-сайти у переліку посилань на інші блоги на вашому web-сайті, потім увійдіть до них через ці посилання, щоб ваш сайт з’явився у їхніх лог-файлах сервера про відвідувача сайту. Користуйтеся YouTube не лише як безоплатним сервісом з розміщення відео. Скористайтеся його архітектурою спільнот і зареєструйтеся на канали інших.

 

Я скаржився, що покоління газетних монополій позбавило індустрію духу конкуренції. (Чорт забирай, це половина мого архіву, здається). Проте, конкуренція в Інтернеті вимагає також значного компоненту співробітництва. Вам потрібно прив’язуватися посиланнями до сайтів інших осіб, щоб надихати їх переходити по посиланням на ваш сайт та винагороджувати їх за це.

 

Не переборщуйте. Власники пошукових засобів покарають ваші web-сайти, якщо запідозрять, що ви залучені у масовану, випадкову торгівлю посиланнями. Почніть з ваших друзів та колег оф-лайн, потім розширте вашу мережу он-лайн, щоб включити інших авторів та видавців, яких ви поважаєте. Потім залучить прихильників та інших читачів до вашої роботи.

 

Навіть тоді соціальна мережа лише побудована наполовину. Не пропустіть силу традиційних ЗМІ, які ви можливо лишили позаду. Оголошення у газетах та на кабельному ТБ можуть надати одноразовий сплеск трафіку, який, якщо ви забезпечуєте досить «липкий» контент і функціональність на вашому сайті, може допомогти створити довгострокове зростання трафіку.

 

Тепер, коли ви переростаєте у видавця, не забудьте ваші вміння репортера. Мало хто з журналістів схоче написати про вашу думку або переробляти на новий лад власні репортажі. Вам потрібен оригінальний контент, щоб витягти на світ репортаж про вашу роботу. Поставте себе на місце цих репортерів або продюсерів. Під яким кутом ви можете запропонувати їм інформацію, яка змусить їх написати або передати в ефірі історію про ваш сайт?

 

Я отримав за роки сотні статей про мій тематичний парковий web-сайт за рахунок того, що я щорічно проводжу винагородження «найкращих» з приводу четвертого липня. Моя думка працює на інші інформаційні агенції, тому що надає їм свіжий контент з популярних тем у періоди, коли мало новин. Багато газет і станцій телебачення надсилають репортерів у місцевий парк розваг на День Незалежності США. Церемонія винагородження, яку я проводжу, надає свіжий погляд на це свято у світлі новин і багато з них публікують цей репортаж. Це надавало сплески з десятків тисяч додаткових читачів моєму сайтові у період свят. Багато з них лишилися, повертаючись на мій сайт багато разів до кінця сезону.

 

Знову ж таки, у кожному випадку ви повинні надати читачеві, авторові або видавцеві певну цінність за те, що він витратив час на розповсюдження інформації про вашу роботу. Будьте ініціативним.

 

Забудьте, що ви можете розмовляти, звертаючись до слухняної аудиторії читачів однобічно, та будуйте взаємини. Забудьте про читацьку аудиторію і почніть думати про свою спільноту.

 

Тоді ви відкриєте для себе, що «партизанська» маркетингова кампанії вже йде.

 

Джерело: Ojr.org

Автор: Роберт Найлз (Robert Niles), 10 жовтня 2008р

Переклад: «Джей Ті Інтернешнл Компані Україна» для www.redactor.in.ua




Коментарі

Додати коментар