Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


23 березня 2018

Чотири причини, чому конкурс «Честь професії»-2018 допомагає вашій редакції розвиватися

Facebook Twitter LiveJournal

Журналісти зазначають, що головними мотивами участі у національному конкурсі професійної журналістики «Честь Професії» для них є отримання визнання колег та аудиторії, а також підтвердження свого професіоналізму. Цього року на доповнення до традиційних номінацій, національний конкурс «Честь Професії»» запровадив декілька нових. 

 

А саме – «Найкращий репортаж», «Зарядись проти корупції», спецномінація Наглядової ради «Конструктивна журналістика» та спеціальні відзнаки за висвітлення локальної тематики. «Основним завданням конкурсу є заохочення визнанням журналістських матеріалів високої якості, а також привернення до них додаткової уваги», - наголосила Катерина Мʼяснікова, виконавча директорка Незалежної асоціації телерадіомовників, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Причина 1: новий тренд – простота подання

Цього року журналістів закликають звернути більше уваги на простоту і доступність висвітлення матеріалів для громадян та подавати роботи до новой номінації «Найкращий репортаж», яка замінила «Найкраще журналістське розслідування». «Ми побачили тенденцію, що в різні номінації все частіше подаються саме розслідувальні роботи, і що цей жанр набув великої популярності. Він дуже важливий, і ми очікуємо побачити якісні розслідування в усіх номінаціях і цього року, а новий наголос Наглядова рада вирішила зробити на такому жанрі як репортаж, який, нажаль, втратив популярність у журналістів, проте є не менш важливим для аудиторії», - пояснила Катерина Мʼяснікова.

«Людям дуже важко читати великі документи, матеріали, виписки. Це круто, але такий контент призначений більше спеціалістам. Громадянам потрібно подавати інформацію більш простою мовою, і показувати як ті чи інші події стосуються чи впливають на їхнє життя. Тоді люди зможуть по-інакшому на це дивитись і приймати більш ефективні рішення», - зазначив Віктор Таран, голова центру «Ейдос», член журі конкурсу.

 

Причина 2: якісні матеріали вибудовують якісну аудиторію

Наступне важливе повідомлення – у тому, що люди втомлюються від негативних новин і все частіше шукають інформації про позитивні зрушення в країні. «По рейтингах довіри-недовіри, ми бачимо, що аудиторія шукає якісну інформацію, що люди втомлюються від загальної зради і шукають новин про щось позитивне, хочуть бачити світло в кінці тунелю», - зауважив Олексій Погорелов, президент Української асоціації медіа-бізнесу. Він додав, що сукупні аудиторії медіа компаній зростають – тобто все більша кількість людей споживають інформацію, яку продукують професійні медійні компанії на різних платформах – як традиційних, так і цифрових. Тому сьогодні необхідно розвивати усі канали, де є ваша аудиторія. Адже майбутнє медіа полягає не тільки в простому розширенні аудиторії, але і у вибудовуванні спільнот навколо медіа та цінностей, які вони сповідують.

 

Причина 3: проблема корупції ближча до аудиторії, ніж здається

Нова спеціальна номінації конкурсу «Честь Професії» - 2018 називається «Зарядись проти корупції». «Соцопитування та дані з відкритих джерел говорять, що найбільшою проблемою в країні люди вважають корупцію в державних органах. А найбільшими проблемами на побутовому рівні люди називають медицину, освіту, соціальну сферу. Ми розуміємо, що вони пов’язані у великій мірі з непрозорістю бюджету і тим, що гроші ідуть незрозуміло куди. Пояснити це в ідеальних умовах мали би журналісти. Проблема в тому, що вони не до кінця мають можливість це робити», - пояснив Роман Вибрановський, керівник напрямку комунікації реформ Українського кризового медіа-центру, член журі конкурсу.

 

Причина 4: партнерство з активістами створює ексклюзив

Чимале поле для професійного розвитку журналісти мають і на локальному рівні. Моніторинг ЗМІ показав, що на місцевому рівні висвітлення проблематики корупції, зокрема у освіті та медицині, є досить поверхневим. Тому журналістам важливо налагодити співпрацю із профільними громадськими організаціями, які мають більший доступ до фахової інформації. «Перший спосіб налагодити таку комунікацію – створити певні мережі і налагодити постійну комунікацію між ними. У експертів завжди є теми, дані, можливості. Другий механізм – увійти до однієї чи декількох комунікаційних груп, які сьогодні формуються на регіональному рівні за різними тематичними напрямками. Це будуть вузькопрофільні мережі журналістів, які отримуватимуть певну інформацію з певної тематики на постійній основі», - зазначив Віктор Таран, голова центру «Ейдос.

 

Нагадуємо, що усі зареєстровані на конкурс роботи, положення про конкурс та новини, а також інші деталі читайте на офіційному сайті конкурсу. Окрім офіційного сайту, стежити за новинами можна на сторінці конкурсу в Facebook.

 

Для реєстрації в конкурсі представникам друкованих та інтернет-ЗМІ необхідно заповнити заявку та надати посилання на публікації або на скани друкованих робіт, виклавши їх перед цим на файлообмінники. Якщо за тих чи інших обставин вам це не вдасться, ви можете направити традиційну версію заявки на e-mail: organizator@uapp.org або osergienko22@gmail.com. Контактна особа – Ольга Сергієнко.

Для реєстрації в конкурсі представникам радіо та ТБ необхідно заповнити заявку. Детальну інформацію можна отримати за тел. +3800939698533 або написавши на e-mail: project@nam.com.ua. Контактна особа – Наталія Терес.

 

Національний Конкурс професійної журналістики «Честь Професії 2018» підтримують:

- Шведське агентство з питань міжнародної співпраці та розвитку (The Swedish International Development Cooperation Agency)

- проект «У-медіа» міжнародної організації «Інтерньюз нетворк», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID),

- Програма розвитку ООН в Україні,

- Проект USAID “Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні “ВзаємоДія”

- Система компаній «Кока-Кола» в Україні

- Генеральний телевізійний партнер – UA: Перший.

 

Оргкомітет конкурсу:

Українська Асоціація Медіа Бізнесу

(попередня назва - УАВПП)

друковані та інтернет ЗМІ

Сергієнко Ольга

менеджер проектів

0504153424

0673269630

organizator@uapp.org

osergienko22@gmail.com

www.uapp.org

Незалежна Асоціація Телерадіомовників

радіо та теле-матеріали

Наталя Терес

Pr-менеджер проектів

Тел. (093) 969 8533

project@nam.com.ua

www.nam.org.ua

 

 

 

 




Коментарі

Додати коментар