Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


22 серпня 2017

Реформа комунальних ЗМІ: у Хмельницькій області 2/3 видань досі зі старими власниками

Facebook Twitter LiveJournal

Українська Асоціація Медіа Бізнесу (УАМБ) вивчила реальний стан роздержавлення преси у Хмельницькій області України. Нашою метою було виявлення основних тенденцій та перешкод у реалізації реформи комунальних друкованих ЗМІ – адже минуло вже 20 місяців з трьох років (себто з 36 місяців), відведених на цей процес.

Станом на 20 серпня 2017 року з 26 комунальних видань, що діяли в області на момент початку реформи, повністю реформувалися усього 9 редакцій. Ще 2 редакції на цей момент перебувають у процесі реформування. При цьому 1 редакція з 9 повністю реформованих не подала інформацію до Зведеного переліку об’єктів реформування, що ведеться Держкомтелерадіо. Також не відображені в реєстрі відомості про 2 редакції, які вже розпочали процес перетворення на приватні, проте він ще не закінчений.

Найбільш популярною організаційно-правовою формою нових підприємств, у які трансформуються екс-комунальні редакції, є приватне підприємство – такими є 9 з 11 видань, що вже роздержавилися або йдуть цим шляхом. ТОВ стала одна редакція, а одна ще не визначилась, яку форму обрати.

Як показало наше дослідження, не всі редакції інформують Держкомтелерадіо про те, що зроблено в ході реформування, деякі газети досі не розібралися із тим, які саме дії необхідно вчинити, а частина газет зазнає тиску зі сторони засновників. Проте 100% реформованих редакцій виконують вимоги статті 12 Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» - забезпечують функціонування друкованого засобу масової інформації, зберегли його назву, цільове призначення і тематичну спрямованість. В іншому випадку вони втрачають можливість претендувати на передбачену законом державну підтримку.

Рейтинг перешкод процесу реформування очолює незнання процедури перетворення комунальної редакції на приватну. Так, хоча 12 видань області виявили бажання реформуватися у першому етапі, 5 з них з різних причин досі не реформовані.

2 редакції оформили рішення про реформування, не врахувавши особливосте й власних статутних документів. 1 редакція стикнулася і протидією засновників та була позбавлена приміщення.

3 редакції взагалі не повідомили про своє бажання реформуватися, а ще 9 редакцій свідомо обрали 2-й етап реформування, та планують розпочати відповідні процедури з перетворення у 2018 році.

Окремо маємо зазначити, що у державних органів та, перш за все, у законодавців наразі відсутня повна та достовірна інформація про стан виконання реформи в цілому по країні та про реальні перешкоди процесу, які чиняться на місцях. А відтак чиновникам непросто підібрати найбільш ефективні важелі впливу на ситуацію та прийняти певні зміни. Саме тому необхідне подальше вивчення реального стану роздержавлення комунальної преси. Проте перша частина необхідних новацій має відбутися вже цієї осені. Так, враховуючи раніше зібрані факти та спираючись на досвід першопрохідців, був розроблений проект закону про внесення змін до Закону про реформування, який вже найближчим часом має розглянути Верховна Рада України. Необхідність принаймні двох інновацій, які пропонує законопроект, зокрема, підтверджені і даними цього моніторингу: вкрай важливо вирішити проблему бездіяльності засновників, та захистити приміщення редакцій.

Не менш важливо посилити роз’яснювальну робота серед колективів редакцій та їх засновників щодо процесу реформування. На прикладі Хмельницької області ми виявили, що на поточний момент реформовано менше 24% комунальної преси, при цьому на завершення процесу залишилося менше половини часу.

 

УАМБ




Коментарі

Додати коментар