Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


10 липня 2018

"Донбасс Медіа Форум 2018" об’єднав понад 500 журналістів

Facebook Twitter LiveJournal

6-7 липня у Харкові пройшов 4-й "Донбас Медіа Форум", який було організовано місцевими журналістами. Основна тема цьогорічного Форуму -  "Нові виклики та можливості, з якими стикаються регіональні ЗМІ". Ця знакова  медіа-подія зібрала більш 500 учасників з України та світу, серед яких були провідні медіа-експерти на представники національних та регіональних медіа.

Форум відкрився згадкою про українського журналіста і письменника Станіслава Асєєва, який з червня 2017 року утримується в "МГБ ДНР" в Донецьку. Журналісти підписали лист-звернення до "Нормадської четвірки" з вимогою сприяти скорішому звільненню Асєєва із полону.

 

 

Розвиток регіональних медіа та журналістські стандарти, свобода слова і думки, безпека і об'єктивність, емпатія і толерантність, рівність і громадянська позиція  - ось далеко не всі теми обговорення.  В рамках Форуму відбулися 4 панельні дискусії, 20 майстер-класів, 5 публічних дискусій.  

 

 

Теми й напрямки дискусій були багатовекторні. На заході "Від комунальних медіа до медіа громад. На шляху до розбудови осередків плюралізму думок в громадах та спільнотах" йшлося про те, як створити community-медіа, громадські платформи, міські громади в соціальних мережах , які безболісно замінять застарілі форми комунальних медіа.

 

 

На дискусії "Як зберегти незалежність медіа у передвиборчій турбулентності?"  обговорилися інструменти  зменшення тиску на ЗМІ під час політичних активностей, а саме факт-чекінг,  дотримання журналістських стандартів, співпраця з міжнародними моніторинговими організаціями та освітні проекти.

 

 

Гарячою стала панельна дискусія "Як відновити довіру мешканців Донбасу до ЗМІ?", на якій обговорювалися проблеми невідповідності медіаконтенту інформаційним потребам громадян, ігнорування їхніх проблем та невідображення реальності, недружньості на рівні вибору тем, лексики, фокусу висвітлення подій. 

 

 

Краудфандинг, співпраця з бізнесом, розміщення реклами, гранти, підписки, абонентська плата  - такі моделі фінансової стабільності для створення незалежного контенту пропонувалися на дискусійній панелі "Реалії фінансування ЗМІ та журналістської роботи".

 

 

 

 

Для обміну досвідом на Форум приїхало багато зарубіжних медіа-експертів. Директорка Балканської мережі журналістів – розслідувачів Марія Рістіч та експертка з будівництва миру у Боснії та Герцеговині Вельма Шаріч поділилися практичним досвідом, як можна зберегти незалежність у репортерській роботі при висвітленні конфлікту, фокусуючись на документах та відкритих джерелах. Вони відмітили, що журналісти мають документувати, а не засуджувати і заміняти собою прокурорів.

 

 

Кіт Річбург, директор Центру журналістики та медіа Гонконгського університету, який працював у багатьох "гарячих" точках світу у якості кореспондента WP, застеріг колег від вживання необ’єктивної інформації, яка може призвести до негативних процесів у суспільстві.

 

 

Кажучи про місію Форуму  організатор, глава Донецького інституту інформації Олексій Мацука порівняв його із "рятівною парасолькою, яка може захистити нас від небезпек і атак, які обрушуються ззовні і від нас самих. Журналістика здатна показати більше, ніж бачать люди, які не працюють в медіа".

 

 

Форум відбувся завдяки підтримці Представництва ЄС в Україні, проекту"Свобода медіа в Україні», що впроваджується в межах спільної програми співробітництва Ради Європи та Європейського Союзу "Партнерство заради належного врядування", Посольства США в Україні, Посольства Швейцарської Конфедерації в Україні, Міністерства закородонних справ Німеччини, Міжнародного Фонду “Відродження”, проекту USAID«У-медіа" Internews.

 

 

Основні спікери та гості Форуму: Світлана Безчотнікова, доктор філологічних наук, професор, декан факультету філології і масових комунікацій Маріупольського державного університету; Ігор Бураковський, доктор економічних наук, професор кафедри економічної теорії Національного Університету "Києво-Могилянська академія"; Олексій Гарань, доктор історичних наук, професор кафедри політології Національного Університету "Києво-Могилянська академія"; Наталя Гуменюк, голова ГО "Громадське телебачення"; Марія Рістіч, директорка Балканської мережі журналістів розслідувачів (BIRN); Неманья Степановіч, представник організації Humanitarian Law Centre; Вельма Шаріч, журналістка, дослідниця, експертка з будівництва миру, активіст з захисту прав людини в Боснії та Герцеговині;  Кіт Річбург, журналіст-міжнародник, член Інституту політики при Гарвардському університеті, викладач Прінстонського університету; Наталія Лігачова, голова ГО "Детектор Медіа"; Сюзанна Мнацаканян, керівниця проекту "Свобода медіа в Україні"; Марина Безкоровайна, керівниця проектів з розвитку медіа Координатора проектів ОБСЕ в Україні; Джон Роозенбейк, кандидат наук, Кембриджський університет; Олексій Погорєлов, генеральний директор Української Асоціації медіа бізнесу; Андрій Куликов, голова правління ГО "Громадське Радіо"; Андрій Романенко, координатор Центру громадського контролю "ДІЙ-Краматорськ"; Андрій Діхтяренко, головний редактор проекту "Реальная газета" (Луганськ); Марина Курапцева, редакторка відділу новин інтернет видання informator.media; Альона Жук, редакторка газети KyivPost;  Єлизавета Кузьменко, відповідальна за PR та комунікації Громадського радіо; Анастасія Станко, журналістка Громадського телебачення;  Кирило Лукеренко, головний редактор ГО "Громадське радіо" і багато інших.

 

Джерело: Інтерфакс




Коментарі

Додати коментар